Hrvatska je od 1. srpnja 2013. g. članica Europske unije. Republika Hrvatska smještena je uz istočnu obalu Jadranskog mora i u njegovu zaleđu. Proteže se od obronaka Alpa na sjeverozapadu do panonske ravnice na jugoistoku. Površina je njezina kopna 56.542 četvorna kilometra, a površina teritorijalnog mora 31.067 četvornih kilometara. Dužina morske obale je 5835 km zajedno sa otocima, otočićima i grebenima kojih ima 1185, od toga ih je 47 naseljeno. Službeni jezik je hrvatski, a pismo latinično. Novčana jedinica je kuna. U Hrvatskoj živi oko 4200000 stanovnika. Glavni grad je Zagreb koji je ujedno administrativno, kulturno, akademsko i trgovačko središte.

 

Hrvatska ima osam nacionalnih parkova od kojih su četiri u planinskom području(Plitvička jezera, Paklenica, Risnjak i Sjeverni Velebit) a četiri na obalnom području (Brioni, MljetKornati-sa jedinstvenim arhipelagom od svojih 140 otoka i otočića , Krka sa svojim prekrasnim slapovima od kojih je najpoznatiji Skradinski buk. Zbog svega navedenog Hrvatsku mnogi smatraju jednim od najljepših europskih vrtova.

 

Tu su i prekrasni gradovi, bogata povijesna i kulturna baština. Mnogi kažu da smo veoma simpatičan narod, otvoren i prijateljski raspoložen prema posjetiteljima. Valja napomenuti da se na sva usta hvali i naša, svijetu već poznata tradicionalna kuhinja, kao i naša vrhunska vina. Iako je cijela zemlja po regijama osobita na svoj način, ipak se pojam hrvatskog turizma uvijek uglavnom vezao za Dalmaciju. Ne treba to čuditi jer more je neiscrpan turistički mamac, pogotovo kad je kao naše tako čisto i kristalno plavo, a razvedena obala puna je otoka i otočića. Grad Split je glavno turističko, kulturno središte Dalmacije i jedan je od triju dalmatinskih gradova pod UNESCO-vom zaštitom. Ostali gradovi koji su pod UNESCO-vom zaštitom su Trogir, koji je udaljen svega 20 km od luksuzne Ville Marte i grad Šibenik koji je udaljen svega 60 km od luksuzne Ville Marte.