Prvi stanovnik Splita bio je car Dioklecijan koji je baš u ovoj pitomoj uvali odlučio oko 293.godine nakon Krista sagraditi raskošnu carsku vilu u kojoj je boravio nakon povlačenja sa prijestolja pa do smrti .Burna stoljeća nakon toga su od vile učinila grad u koji su prvo ušli stanovnici obližnje Salone u bijegu pred Avarima i Slavenima. Smjenjivale su se potom u gradu koji je rastao izvan zidina palače mnoge vlasti, od hrvatskih kraljeva u 10.stoljeću,preko mađarske i mletačke vlasti, do francuskih vladara i Austro-ugarske monarhije .
Danas je grad Split najveći grad u Dalmaciji a drugi po veličini grad u Hrvatskoj, broji 180 000 stanovnika i slovi za treću luku na Mediteranu po broju putnika. Gradsko središte čini upravo careva Dioklecijanova palača koja je jedinstveni primjer na svijetu stoga ne čudi što je uvrštena na listu UNESC-ove zaštićene baštine .Središnji dio palače bio je i ostao Peristil. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj ljepoti i nesvakidašnjoj akustici Peristil je danas svjetska kazališna scena.

 

Preporučujemo da barem malo zastanite na njemu, uzmete predah pred kavanom Luxor (u njoj su ostaci Venerina hrama) i uživajte gledajući prelijepi zvonik katedrale sv. Dujam u kojoj su na počasnim mjestima postavljeni oltari sa relikvijama mučenika sv. Dujma i sv. Staša koji su pogubljeni u obližnjem Solinu( katedrala je nekadašnji mauzolej Rimskog cara Dioklecijana –progonitelja kršćana) i sfingu staru preko 3.500 godina. Nakon predaha savjetujemo vam nastaviti šetnju prema sjeveru točnije prema Zlatnim vratima jer ćete nakon izlaska iz palače ugledati veličanstveni brončani kip poznatog biskupa Grgura Ninskog, a legenda kaže da dodir po njegovom zlatnom palcu donosi sreću i ostvaruje želju.

 

Ne propustite šetnju fascinantnim i jedinstvenim podrumima Dioklecijanove palače na čijem ulazu su skoro dvomilenijski stara Mjedena vrata. U povijesti su bila najskromnija, a nosila su i naziv sigurnosna vrata osiguravajući bijeg prema moru u slučaju prodora u palaču. Danas su postala glavna vrata jer turisti kroz njih započinju stručna razgledavanja sa lokalnim vodičima, zamišljajući obalu s koje car Dioklecijan uz fanfare ulazi u carsku brodicu. Podrumi su i danas puni života. U njima se redovito organiziraju kiparske i slikarske izložbe, modne revije, izvode se kazališne priredbe a posebice plijeni ljepotom Međunarodni sajam cvijeća.

Prelijepa splitska Riva je svoj današnji oblik počela dobivati prije dva stoljeća u vrijeme francuskog maršala Marmonta po kojem glavna splitska ulica nosi i ime. Riva je danas pješački raj, mjesto gdje se predivnim pogledom na igru mora i brodovlja ispija jedinstvena kava.

 

Nitko nema lungomare, šetnicu uz more kao grad Split. Ako ste ljubitelji pješačenja ne propustite šetnju od Rive preko gradske luke koja će vas dovesti do Bačvica, prirodnog fenomena, pješčane plaže u srcu grada. Bačvice su također i splitska šetnica svih uzrasta a noću središte zabave mladih. Ako pak krenete sa Rive na drugu stranu, prema prekrasnoj zapadnoj obali proći će te pokraj franjevačkog samostana pa preko Matejuške -male luke, simbola splitskog ribarenja, a prelijepa šetnica će vas dalje dovesti do ACY marine, poznatih splitskih kupališta Jadrana, Obojene, Kašteleta i Kašjuna.

 

Ako pak pored franjevačkog samostana krenete uzbrdo nakon 10-tak minuta hoda doći ćete do prve vidilice brda Marjan sa koje se pruža prekrasan i nezaboravan pogled na grad Split i otoke koji ga okružuju. Brdo Marjan kojega inače nazivaju i gradskim plućima jer šetačima svih uzrasta pruža mir i spokoj, rekreaciju i zabavu. Ima tri vrha, tri jedinstvene vidilice na visini od 125,148 i 178 metara nad morem sa kojih se pruža veličanstven pogled. Na sjevernoj strani Marjana se također nalazi i poznato kupalište Bene. Jedan od spomenika grada je zasigurno i splitska ribarnica, čiji bijeli kamen i secesijsko kovano željezo ponuđenoj ribi podiže cijenu. Turiste jako iznenadi kada čuju da je to ribarnica bez muha zahvaljujući jakom mirisu sumpornih voda koje izviru neposredno pored ribarnice.